Bölümüz öğrencileri mezuniyet şartı olarak 2 adet zorunlu yaz stajı yapmakla yükümlüdürler. Burada var olmayan istisnalar için, Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesini incelemeniz, kafanızdaki birçok soruya cevap olacaktır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Bu cevapların çok büyük bir kısmı Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesinde yazmaktadır.
Staj öncesi dokümanlarını ne zaman teslim etmeliyim?
- Belgelerinizi stajınıza başlamadan en az 25 gün öncesine kadar hatasız bir şekilde tamamlamış olup teslim etmeniz gerekmektedir.
Dokümanları elde doldurabilir miyim?
- Hayır. Tüm dokümanların imzadan önce MSWord’de ya da benzeri bir metin işleme programında doldurulmuş olması gerekmektedir.
Zorunlu yaz stajım, yaz okulumla kesişse olur mu?
- Hayır. Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 4(1).g’de belirtildiği gibi: “Yaz öğretiminde ders alan öğrenciler, öğrenim gördükleri süre içinde staj yapamazlar. Stajlarına en erken yaz öğretimi sınav döneminde yer alan son sınavlarını takip eden ilk iş günü başlayabilirler.“
Aynı yaz döneminde EE200 ve EE300 stajlarımı beraber yapabilir miyim?
- Hayır. Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Madde 4(1).d’de belirtildiği gibi: “Bir staj başarı ile tamamlanmadan takip eden diğer staja başlanamaz.” Bu noktada “başarı ile tamamlamak”tan kastedilen, takip eden dönemde staj dersine kayıt olunması ve o dersten geçer not alınmış olumasıdır.
Bu yaz staj yapmasam olur mu?
- Stajlarınızı istediğiniz yaz dönemi yapabilirsiniz. Ayrıca yaz döneminde yapamaz iseniz ara dönemde de staj yapabilirsiniz. Ama okulunuz uzamamasına dikkat etmelisiniz. Eğer mezun olacağınız Haziran ayına kadar (Haziranda mezun olacağını varsalım) iki boş yaz döneminiz varsa, okulu uzatmak gibi bir tehlikeniz olmaz. Zira stajınızı yaptıktan sonraki güz dönemi staj dersinizi (EE200ya da EE300) programınıza giriyorsunuz. Bu sebepten bütün derslerinizi bitirdiğiniz bir Haziran ayından sonra staj yaparsanız okulunuz uzar.
Ben staj yeri bulamadım. Ne yapmalıyım?
- Zorunlu yaz stajının birincil amacı sizleri iş hayatına hazırlamaktır. İş hayatındaki en önemli zorlukların başında da şüphesiz iş bulmak gelir. Dolayısıyla istediğiniz gibi bir staj yeri bulmak için, iş arayan bir mühendis gibi düşünmelisiniz. Daha iyi bir özgeçmiş hazırlayıp, daha fazla yere başvuru yapmalısınız. Ankara’da sayısız devlet kurumu ve üniversite teknokent şirketleri olduğu düşünüldüğünde, staj yeri bulmama ihtimaliniz oldukça düşük olur. Zira bir çok iş yeri stajyer çalıştırmak ister.
Stajımın süresine resmi tatil denk geliyor. Bu bir sorun mu?
- Staj yaptiğınız kurumdaki mühendis tarafından imzalanan staj sonuç raporunda 20 iş günü staj yapmış olduğunuzun belirtilmesi gerekir. Eğer bu rapordaki tarihler 20 iş gününe denk gelmiyorsa, bu süre yaz stajınız için yeterli olmaz.
Staj yaptığım kurumda elektrik ya da elektronik mühendisi yok. Bu bir sorun mu?
- Evet bu bir sorun. Staj sonuç raporunuzu imzalayacak kişinin elektrik, elektronik ya da elektronik/haberleşme mühendisi olması gerekmektedir.
Stajımı tek parça halinde mi yapmalıyım? Parçalara bölebilir miyim?
- Zorunlu stajınız ardışık 20 iş günü sürmelidir. İş günleri arasına resmi tatiller girebilir. Ancak iş günü takviminde 20 gün ardışık olmalıdır.
Stajımı en erken ne zaman yapabilirim?
- Birinci staj, en erken ikinci öğretim yılı; ikinci staj ise en erken üçüncü öğretim yılı başladıktan sonra yapılabilir.
Cumartesi ve Pazar da çalışacağız. İş gününden sayılmazlar mı?